Schoorlse Duinen

Duynvallei, 02 november 2020
Vroege Vogels heeft een reportage gemaakt over de Schoorlse Duinen. In september streek de filmploeg van Vroege Vogels neer in de Schoorlse Duinen, de hoogste en breedste duinen van Nederland. Twee dagen lang gingen ze met verschillende mensen op ontdekkingstocht door de duinen.

De bijzondere kerf toegelicht

Ook mijn collega’s Leon, Arnout-Jan en ikzelf mochten met ze op pad en dat werd een bijzonder en leuk avontuur! Vrijdag 30 oktober was het eindresultaat te zien op NPO 2. En het resultaat mag er zijn. De aflevering laat de Schoorlse Duinen op haar best zien: van konijnen tot zandhagedissen, van dennenorchis tot kraaiheide, van zuidelijk spitskopje tot lieveheersbeestje, van zoetwaterbellen tot doorgebroken duinen. Centraal in de aflevering staat het kalkarme zand wat voor veel bijzondere soorten in het gebied zorgt.

 

Ik mocht samen met presentatrice Willemijn de heide onder de loep nemen. Samen liepen we een paar uur door de heide en bespraken we de ins en outs van de opvallende struikheide (tvolop in bloei tijdens de opnames), dopheide en de minder bekende kraaiheide. We hadden geluk dat het die dag prachtig weer was en dus op en top konden genieten van de dag.

 

Nadat het item over heide opgenomen was, besloten we nog op zoek te gaan naar de zandhagedis, die ze die dag daarvoor helaas maar kort gezien hadden vanwege het koude, natte weer. Wij hadden geluk, al vrij snel vonden we een eerste, jong exemplaar. Even later kwam er een volwassenexemplaar een kijkje nemen. Wil je meer over de zandhagedis weten? Dan is de podcast Groene Oren echt een aanrader!

 

Boswachter Leon neemt presentator Menno mee naar de Kerf. Een plek waar in de jaren 90 een gat in de duinen gemaakt werd om zo de zee toegang te geven tot het achterland, met als doel het verrijken van de bodem door zout en kalkrijk zand en hiermee ook de biodiversiteit. Ook vertelt hij in de aflevering over het belang van konijnen in de duinen.

 

Ecoloog Arnout-Jan ging op zoek naar de Dennenorchis. Een orchidee die haar kleur en geringe afmetingen minder opvalt. Het is de enige Nederlandse orchidee die jaar rond groene bladeren heeft, en dus ook in de winter goed vindbaar is. En wist je dat onder de duinen een grote zoetwaterbel zit?

 

Nieuwsgierig geworden naar de uitzending? Je kunt hem bekijken op de website van Vroege Vogels.

Youtube film

vroege vogels in de Duinen van Schoorl