Boswachtersblog Schoorlse Duinen

Duynvallei, 17 december 2020
In deze periode, waarin we behoorlijk beperkt zijn in onze bewegingsvrijheid, is de natuur een fijne plek om er toch even lekker uit te kunnen zijn. Alleen of samen met je gezin. Samen met de hond nog meer genieten van alle mooie plekken die onze provincie rijk is. Maar ook buiten wordt het steeds drukker. In dit blog wil de boswachter je een aantal tips geven voor mooie gebieden waar nog volop ruimte is om rustig te wandelen, fietsen of op een andere manier recreƫren.

Kooibosch

Foto Buizerd: Celina Polane

Aan de binnenduinrand van Zijpe, vlakbij Callantsoog, ligt het Kooibosch, een voormalige eendenkooi. Dit gemengde loofhoutbos werd vroeger gebruikt als hakhoutbos: het hout werd geoogst als brandhout of om gereedschappen van te maken. Nu mogen de bomen onbekommerd groeien en kun je er mooi wandelen. In het bos broeden onder andere de groene specht en roofvogels als buizerd, havik en sperwer.

Schoorlse Duinen bij Hargen aan Zee

Niet bang voor een beetje klimmen en dalen? Beklim dan de Schoorlse Duinen, Nederlands hoogste duingebied in de kop van Noord-Holland én volop ruimte om uit te waaien. Om de drukte te ontwijken kun je ervoor kiezen om te parkeren bij Hargen aan Zee. Midden in de duinen is hier een grote parkeerplaats en vanaf de parkeerplaats loop je zo het strand op of de duinen in. Door het grote netwerk aan paden ben je de al snel de grote drukte kwijt en kun je genieten van de natuur. Honden mogen van 1 september tot 1 maart in een deel van het gebied los, mits goed onder appèl. Houdt de borden in het gebied in de gaten om te weten waar dit wel en niet mag. Info Schoorlse Duinen

Pettemerduinen

Leuke combinatie wandelen op strand en in duinen

De Pettemerduinen is een lange, smalle duinenstrook tussen het Zwanenwater en de robuuste dijk van de Hondsbossche Zeewering, in de kop van Noord-Holland. Je kunt er beschut wandelen in de bosjes, ver weg kijken vanaf de hoge duintoppen of uitwaaien op het strand. Wat minder bekend dan de Schoorlse Duinen, maar niet minder mooi. Een deel van het gebied (bij St. Maarten) is losloopgebied. Er staat duidelijk aangegeven waar de hond weer aangelijnd moet worden.