- Welkom
- Laatste nieuws
- Boswachtersblog Schoorlse Duinen
Boswachtersblog Schoorlse Duinen
Duynvallei, 19 april 2021Citroenvlinders
Ze zijn bijna niet te missen. Deze fel gele vlinders zie je op de eerste warme dagen van het jaar al druk voorbij fladderen. Sommige vlinders komen de winter door als rups of eitje. De citroenvlinder overwintert in zijn volwassen vorm als vlinder tussen graspollen of dicht struikgewas. Zodra het lekker warm wordt, kunnen ze dus gelijk gaan vliegen. De mannetjes zijn als eerste actief om op zoek te gaan naar een dame. Ze zoeken de omgeving af over afstanden van soms wel enkele kilometers. Elke witte vlinder wordt achtervolgd om te controleren of het misschien wel een gewillige dame is om mee te paren.
Spechten
Tussen de bomen kan je het geroffel van de spechten horen. Er wordt er druk op los getrommeld, en niet alleen om een gat te maken. Ze gebruiken het geroffel ook om hun territorium te verdedigen. Zo laten ze horen ‘ik zit hier al, ga maar ergens anders heen’. Elke spechtensoort heeft zijn eigen unieke roffel. In de Schoorlse Duinen hoor je vooral de grote bont specht, hun roffel is kort en krachtig.
Duinviooltjes
De naam zegt het al. Het duinviooltje behoort tot viooltjesfamilie en groeit in de duinen. Dit zeldzame plantje geeft de voorkeur aan een voedselarme grond en kan daardoor in de Schoorlse Duinen goed vertoeven.
Ze hebben een bijzondere manier voor het verspreiden van hun zaden. Aan de zaden zit een aanhangsel dat we mierenbrood noemen. Mieren eten dit graag en nemen de zaden mee. Op weg naar het nest raakt het zaad los van het mierenbrood waardoor het op de grond valt. Zo verspreidt dit plantje zich.
In de Schoorlse duinen zijn er verschillende prachtige routes uitgezet. Ook de allerkleinste kunnen heerlijk op pad, bijvoorbeeld met de elfendeurtjesroute.